Poradenstvo vo výžive (5)

Prečo je pohyb dôležitý?

piatok, 03 júl 2015 00:00

Zdravie človeka je zrkadlom jeho životného štýlu, ktorého je neodmysliteľnou súčasťou pohyb, strava a psychyka. Vďaka pohybu naše telo získava množstvo zdravotných benefitov. Z tela sa nám vyplavujú toxíny prijaté zo stravy a stresu v dnešnej uponáhľanej dobe. Príval endorfínov šťastia nám spôsobuje pohodu, pokoj a spokojnosť. Metabolizmus pracuje v zrýchlenom tempe čím nám zlepšuje celkové trávenie, látkovú premenu, rovnováhu cukrov v krvi, hormónov či ukladanienie tukov. Zvýšená energia, spomalené starnutie, vitálnosť, pružné telo či pokožka a mladistvý vzhľad sú samozrejmosťou :)

Na to, ako sa dostať do formy a nemusieť v horúcich mesiacoch zmäknuté bruško skrývať môže pomôcť týchto 5 praktických rár.

O strave - Tuky

piatok, 23 august 2013 07:00

Po dlhšej dovolenkovej odmlke sa Vám opäť prihováram a prinášam Vám zhrnutie sľúbených informácií o tukoch. Čo sú to vlastne tie tuky ? Tuky patria medzi základné makro živiny, v dnešnej dobe sú akýmsi strašiakom v stravovaní. U bežných návštevníkov posilňovne vzbudzuje prítomnosť tukov v strave obavu o ich svalnatú postavu, okamžitého nárastu pneumatiky okolo pásu alebo zhoršenie zdravotného stavu. Nie je však tuk ako tuk.

Tuky, alebo lipidy, z ich chemickej štruktúry, sú estery vyšších karboxylových kyselín (mastných) naviazané na alkohol glycerol. Nemôžu sa teda viazať s vodou. Z pomedzi troch základných zdrojov energie, práve tuk obsahuje na1 gram najviac energie a to 38kJ = 9kcal. Je preto zrejmé, že telo si na dlhodobú zásobu vyberá práve tuky, uložené vo forme tukového tkaniva (pneumatika na bruchu), lebo je to pre telo najekonomickejšie riešenie (aj čo sa týka plochy tela na pomer energie obsiahnutej v 1cm2 – na sacharidy a bielkoviny by sme potrebovali minimálne dvojnásobný priestor, keďže na 1g obsahujú približne 17kJ energie = 4kcal). Tuky sú dobrým zdrojom esenciálnych mastných kyselín (naše telo ich nevie samo syntetizovať) a ich pre kurzorov, vitamínov rozpustných v tukoch, sterolov a provitamínov. Tuky v organizme majú funkciu štruktúrnu a ochrannú. Majú taktiež veľký vplyv na našu potravu, zlepšujú celkovú jemnosť a chuť jedál. Zvyšujú pocit nasýtenosti po zjedení.

O strave - Sacharidy

štvrtok, 25 júl 2013 08:33

Sacharidy sú jednou z hlavných živín nášho jedálničku. Predstavujú väčšinu prijatých kalórií. Sú tak najdôležitejším zdrojom energie pre naše telo. V jedálničku športovca by sacharidy mali predstavovať 50-60% energie. V tele sa sacharidy ukladajú ako zdroj energie a to do podoby pečeňového a svalového glykogénu, sú teda primárnou energiou pre svaly. Glukóza ako stavebný kameň všetkých sacharidov zásobuje všetky orgány vrátane svalov energiou. V článku si presnejšie uvedieme rozdiel medzi zloženými (komplexnými) a jednoduchými sacharidmi. Mnoho trénujúcich ľudí má obrovské medzery v strave, nevedia, že komplexné sacharidy by mali byť konzumované omnoho viac ako jednoduché. Ďalej i to, že príjem sacharidov pred, počas a po tréningu by mal byť správne načasovaný. Konzumácia správne vybraných potravín obsahujúcich sacharidy je dôležitá pre maximum energie.

O strave - Bielkoviny

utorok, 16 júl 2013 16:00

Bielkoviny sú najdôležitejším stavebným kameňom nášho tela a sú jednou zo základných živín v športovej strave. Nie je nijak možné ich nahradiť a mali by sme ich prijímať vo vyváženej strave každý deň. Sú zodpovedné za správnu funkciu väčšiny orgánov nášho organizmu a spájame ich predovšetkým s budovaním alebo ochranou svalovej hmoty. Tvoria základ svalových buniek, preto nás, návštevníkov posilňovne najviac zaujímajú. Bielkoviny nazývame tiež proteíny, tieto môžeme rozdeliť na menšie molekuly, ktoré sa nazývajú aminokyseliny. Poznáme 22 aminokyselín, z nich je 9 esenciálnych (nevyhnutných). Telo si tieto aminokyseliny nevie samo vytvoriť, preto sa musia do organizmu dostávať stravou a následne látkovou premenou. Bielkoviny podliehajú rozkladu, je to nevyhnutný pochod nášho organizmu, ale tak isto aj novej syntéze (vytváranie) z prijatých proteínov (aminokyselín), preto je dostatočný príjem z kvalitných zdrojov dôležitý. Intenzívnym tréningom dochádza k rozpadu svalových bielkovín, preto v športe musíme dbať na dostatočný resp. vyšší príjem bielkovín, než je tomu u bežnej populácie...

O strave - úvod

pondelok, 08 júl 2013 13:06

Veľa ľudí, nie len v našom fitku sa snaží o formovanie postavy, to je logicky hlavný dôvod prečo ho navštevujú. Či už je to snaha nabrať svalovú hmotu alebo chudnúť – stratiť tuk, podceňuje sa v nej práve strava. Málo kto jej totiž venuje dostatočnú pozornosť.

Mnohí z nás sú ochotní stráviť hodiny tréningom, investovať do permanentky a drahých doplnkov výživy, mať tú najlepšiu športovú obuv či iné športové vybavenie, problém však je, že v kuchyni máme obrovské nedostatky. Osobne viem, že strava je to, čo môže Vaše výsledky a snaženia posunúť na ďalšiu úroveň, venujme jej preto primárnu dôležitosť...