O strave - úvod

Veľa ľudí, nie len v našom fitku sa snaží o formovanie postavy, to je logicky hlavný dôvod prečo ho navštevujú. Či už je to snaha nabrať svalovú hmotu alebo chudnúť – stratiť tuk, podceňuje sa v nej práve strava. Málo kto jej totiž venuje dostatočnú pozornosť.

Mnohí z nás sú ochotní stráviť hodiny tréningom, investovať do permanentky a drahých doplnkov výživy, mať tú najlepšiu športovú obuv či iné športové vybavenie, problém však je, že v kuchyni máme obrovské nedostatky. Osobne viem, že strava je to, čo môže Vaše výsledky a snaženia posunúť na ďalšiu úroveň, venujme jej preto primárnu dôležitosť...

Často kladené otázky typu: „stále mám tuk na bruchu, prečo nechudnem veď robím tisíc brušákov v každom tréningu?“, „brucho trénujem takmer hodinu“ vyriešite jedine v kuchyni, toto si treba uvedomiť! Žiadne svaly totižto nevidno, ak ich ukrývame pod vrstvou tuku. Ďalšou prekážkou sú výhovorky typu: „nemám čas si variť a vážiť potraviny“, „nestíham“... na tieto odpovedám takto: „až keď prídeme do slepej uličky a svojou lenivosťou si privedieme chorobu, vtedy si zázračne každý z nás nájde čas na seba aj zdravé stravovanie“ Môžeš dvíhať železo koľko len chceš, ak raňajkuješ párky alebo paštétové chleby, obeduješ fašírky a večeriaš pizzu so sladkým nápojom, tadeto cesta nevedie, si v spomínanej slepej uličke.

Stačí sa zastaviť a zamyslieť, kam vlastne v snažení smerujeme, čo chceme pre seba urobiť a aké máme reálne ciele. Riešenie stravy nemusí byť také ťažké ako sa na prvý pohľad zdá, všetko chce len trošku snahy a určenie si režimu, kompromis sa vždy nájde. Prečo si na desiatu nevziať proteínový nápoj s jablkom, ale namiesto neho siahnuť po bagete z au? Obedovať budem dnes v reštaurácií, ako to len vyriešim? Nezabúdajte, že vždy máte možnosť výberu a rozhodnutie je len na Vás. Varený zemiak namiesto pečených hranolčekov je isto tou lepšou voľbou, kuracie prsia na grile majú prednosť pred smaženým rezňom, zelenina je samozrejmosťou, či už miešaný šalát alebo dusená. Kto to so svojou postavou myslí vážne pripraví sa na nový deň vždy dopredu, naváži si potraviny a namiesto vysedávania za sociálnymi sieťami si dôkladne premyslí a načasuje jednotlivé jedlá, nie je to nič ťažké, skutočne stačí len chcieť. Na konci dňa si zrekapitulujete svoj energický príjem, tabuľky nutričných hodnôt potravín Vám prezradia či sa skutočne stravujete ako športovec, je ich plný Internet. Opäť stačí len chcieť a stráviť nad tým 5 minút.

Ak si stále myslíte že nemáte čas, nemôžete alebo čokoľvek iné Vám stojí v ceste, zamyslite sa ako veľmi to so svojou postavou myslíte vážne. Platí jednoduché pravidlo, ak 100% pre seba obetujete, 100% sa Vám vráti. Ak robíte veci na päťdesiat percent, nečakajte výsledky. Budovanie postavy sa nezačína a nekončí v posilňovni, je to proces neustály a dlhodobý, nie je to na mesiac či tri, je to životný štýl. Vždy bude platiť nasledovná rovnica: pravidelný tréning + vyvážená pravidelná strava + odpočinok a regenerácia = úspech pri formovaní postavy.

V ďalšom článku sa budeme podrobnejšie venovať rozdeleniu makro živín (bielkoviny, sacharidy, tuky), naučíme Vás ako správne vyberať potraviny a ktorým sa naopak oblúkom vyhnúť.

napísal: Tomáš Konček

Tréner I. a II. stupňa v kulturistike, fitness a silovom trojboji, osobný tréner TRX®, Body and Balance & FLOWIN®, NUTRIS ® poradca pre výživu
športové centrum GYMEX, Hlohovec
(vypracovanie tréningového a stravovacieho plánu na mieru, konzultácie, osobné tréningy, skupinové tréningy)